ד"ר ליאור לבר

מומחה בכירורגיה אורתופדית ורפואת ספורט אורתופדית, בעל ניסיון רב בניתוחים לטיפול בקרעי מניסקוס מורכבים, הן במסגרת עבודתו בחו"ל בשהותו בספרד, ארה"ב ואנגליה, והן בארץ, כרופא בכיר ביחידה לארתרוסקופיות וטיפול בפציעות ספורט בבית החולים הלל יפה.

קרע מניסקוס רדיאלי (Radial Meniscus Tears)

ד"ר ליאור לבר

מהו קרע רדיאלי של המניסקוס?

המניסקוסים הם מבנים בצורת האות C, או צורת סהר (ולכן נקראים בעברית "סהרונים"), המשמשים כ"בולמי זעזועים" בברך. המניסקוסים מסייעים בשמירה על סחוסי הברך ע"י חלוקה ופיזור העומסים על הסחוס המפרקי והם תורמים גם ליציבות הברך. בברך ישנם שני מניסקוסים – מדיאלי (פנימי) ולטרלי (חיצוני).

קרע מניסקוס הינה אחת הפציעות השכיחות בברך ויכולה להוות פציעה מורכבת, בתלות בסוג וצורת הקרע, מיקום הקרע, היקף הקרע, גיל הקרע, גיל המטופל, ציר הברך ועוד. 

ניתן לאפיין קרעי מניסקוס שונים בהתאם למיקומם (מדיאלי/פנימי או לטרלי/חיצוני וכן לפי האזור בו הקרע ממוקם בכל מניסקוס – אחורי, אמצעי/גוף המניסקוס, קדמי), היקף קרע המניסקוס, גודל הקרע וצורתו.

ניתן לחלק קרעי מניסקוס לא רק לפי סוג הקרע וצורת, אלא גם לפי מנגנון – קרעים טראומתיים לעומת קרעים ניווניים, או גיל הקרע – קרעים טריים לעומת קרעים כרוניים. 

קרע רדיאלי של המניסקוס (Radial Meniscus Tear,  הינו אחד מקרעי המניסקוס המורכבים ביותר ויכול להוות פגיעה משמעותית בברך. בקרע מניסקוס רדיאלי, נוצר חתך משפת המניסקוס (האזור הקרוב יותר למרכז הברך) לכיוון הפריפריה של המניסקוס (כלפי חוץ). קרע רדיאלי של המניסקוס למעשה "מנסה" לחצות את המניסקוס לשני חלקים. קרע מניסקוס רדיאלי יכול להיות חלקי או מלא. כאמור, קרע רדיאלי מלא של המניסקוס למשעה חוצה את המניסקוס לשני חלקים והופך את המניסקוס ללא-תפקודי לחלוטין – מצב שווה ערך להיעדר מניסקוס (או כריתה/הוצאה מלאה של המניסקוס).

מהם התסמינים של קרע רדיאלי של המניסקוס?

בקרעי מניסקוס חבלתיים/טראומתיים או קרעי מניסקוס חריפים/טריים, לרוב יורגש כאב חד המלווה לעתים קרובות בקליק כואב.

הופעת נפיחות שכיחה לאחר מס' שעות או בימים הראשונים שלאחר הפגיעה. הכאב לרוב יהיה ממוקם בסמוך למניסקוס הקרוע ויכול להיות מלווה בתחושת קליק או נעילות של הברך.

בקרע מיניסקוס, טווח התנועה של הברך עלול להיות מוגבל. הכאב לעתים קרובות מופק בהנעת הברך או מוחמר בכיפוף עמוק של הברך או בתנוחת כריעה על הברך או שפיפה עמוקה. כמו כן,  קרע מניסקוס רדיאלי יכול לגרום לאירועי נפיחות חוזרים בברך.

כיצד מאבחנים קרע רדיאלי של המניסקוס?

חשוב להיבדק על ידי אורתופד ספורט מומחה / אורתופד פציעות ספורט מנתח, או אורתופד ברכיים מומחה המנוסה באבחון וטיפול בקרעי מניסקוס. בדיקה יסודית יכולה להעלות את החשד לקרע מניסקוס  ובמקרה כזה יופנה/תופנה המטופל/ת לבדיקת MRI שתסייע באבחנה.

מהו הטיפול בקרע רדיאלי של מניסקוס?

תפירה של קרע מניסקוס רדיאלי (כל הזכויות שמורות לליאור לבר®) Radial meniscus tear repair (All rights reserved to Lior Laver ®)
תפירה של קרע מניסקוס רדיאלי (כל הזכויות שמורות לליאור לבר®) Radial meniscus tear repair (All rights reserved to Lior Laver ®)

הטיפול בקרע מניסקוס רדיאלי תלוי במספר גורמים. 

בקרע מניסקוס רדיאלי קטן, הנמצא קרוב לשפת המניסקוס (האזור הלבן של המניסקוס, אזור ללא אספקת דם), ניתן לנסות לטפל באופן שמרני. אחד הסיכונים בטיפול שמרני בקרעים אלה הוא שהם יתרחבו ויהפכו לקרע גדול יותר ואף לקרע מלא. לכן, בקרע מניסקוס רדיאלי חלקי גדול/משמעותי יותר ובוודאי בקרע מניסקוס רדיאלי מלא, הטיפול הוא לרוב ניתוחי ובהנחה שהתנאים מאפשרים זאת (קרע טרי יחסית, איכות מניסקוס טובה, גיל צעיר יחסית), נבצע תפירת המניסקוס בגישה זעיר פולשנית (בארתרוסקופיה של הברך). במידה ולא ניתן לתפור את המניסקוס הקרוע – תבוצע כריתה חלקית (הסרה) של החלק הקרוע וייצוב שולי המניסקוס הנותר לשוליים יציבים וחלקים.

 

תפירה של קרע רדיאלי של המניסקוס יכולה להיות מאתגרת לעתים קרובות ודורשת שליטה במגוון טכניקות תפירה כאשר לעתים קרובות יש צורך לשלב בין טכניקות תפירה שונות.

במקרים בהם הקרע אינו ניתן לתפירה ומתבצעת כריתה של החלק הקרוע (בעיקר במקרים בהם בוצעה כריתה נרחבת של המניסקוס) והמטופל/ת ממשיך/ה לסבול מכאבים והגבלה תפקודית למרות תקופת שיקום ממושכת, נשקול השתלת מניסקוס.

מהו תהליך השיקום לאחר קרע רדיאלי של המיניסקוס?

קרע רדיאלי של המניסקוס (כל הזכויות שמורות לליאור לבר®) Radial meniscus tear (All rights reserved to Lior Laver®)
קרע רדיאלי של המניסקוס (כל הזכויות שמורות לליאור לבר®) Radial meniscus tear (All rights reserved to Lior Laver®)

תהליך השיקום לאחר תפירת קרע מניסקוס רדיאלי של המניסקוס הוא אינדיבידואלי, ותלוי בניתוח שבוצע, בהיקף הקרע ומיקומו, באיכות רקמת המניסקוס, במידת היציבות שהושגה בתפירת המניסקוס, וכן בגיל המטופל/ת. בשלבים הראשונים לאחר תפירת קרע מניסקוס רדיאלי, תהיה תקופה בה אסורה הדריכה על הרגל המנותחת שנעה לרוב בין 6-7 שבועות וטווחי כיפוף הברך יוגבלו (לרוב עד 90 מע' כיפוף בתקופה זו). לאחר תקופה זו, תהליך השיקום יתמקד בהתקדמות לטווחים מלאים, חיזוק מייצבי הברך, החזרת היכולת הפרופריוצפטיבית, וחזרה הדרגתית לפעולות מורכבות, כגון: ריצה, ניתורים, שינויי כיוון, ובהמשך – אימונים ספציפיים לקראת חזרה לספורט בספורטאים. התהליך יכול להימשך בין 4-6 חודשים.

ד״ר ליאור לבר הינו אורתופד מומחה בפציעות ספורט ופציעות ברך מורכבות וטיפול בקרעי מניסקוס בפרט, בעל ניסיון רב שנים בניתוחי ארתרוסקופיה של הברך וטיפול בקרעי מניסקוס בארץ ובחו"ל. ד"ר לבר מתמחה בניתוחים לקרעי מניסקוס מורכבים והשתלת מניסקוס.