מומחה בכירורגיה אורתופדית ורפואת ספורט אורתופדית, בעל ניסיון רב בניתוחים לטיפול בקרעי מניסקוס, הן במסגרת עבודתו בחו"ל בשהותו בספרד, ארה"ב ואנגליה, והן בארץ, כרופא בכיר ביחידה לטיפול בפציעות ספורט בבית החולים הלל יפה
המניסקוס (הסהרון) הינו מבנה סחוסי גמיש הממוקם בברך בין סחוסי עצם הירך (הפמור) וסחוסי עצם השוקה (הטיביה). ישנם שני מניסקוסים בכל ברך, אחד בצד המדיאלי (הפנימי) ואחד בצד הלטרלי (חיצוני).
המיניסקוסים משמשים מעין "בולמי זעזועים" בברך ומטרתם להגן על סחוסי הברך ע"י פיזור העומס במפרק והם גם מסייעים ביציבות הברך.
ישנם שני סוגים של קרעים במניסקוס: קרע טראומתי/חבלתי וקרע ניווני.
קרעים אלה שכיחים יותר בגילאים מתקדמים יותר. המניסקוס הניווני עמיד פחות, ולכן יכולים להיגרם בו קרעים טראומטיים כתוצאה מפעולות פעולות פשוטות יחסית.
בשלב החריף של קרע במניסקוס, לעתים קרובות יורגש כאב חד המלווה בתחושת נקישה או קליק כואב. תיתכן הופעת נפיחות לאחר מס' שעות או בימים שלאחר הפגיעה. בשלבים המאוחרים יותר, התסמינים העיקריים המלווים קרע במיניסקוס בברך, כוללים כאב שלרוב ממוקם לאזור מסוים בברך, ולעיתים יכול להיות מלווה בתחושת קליק.
לעתים קרובות במקרה של קרע מיניסקוס, הכאב מופיע בכיפוף מוגבר או עמוק של הברך או בתנוחת שפיפה עמוקה. תתכנה גם תלונות על חוסר יציבות או בריחה של הברך. מניסקוס קרוע יכול לגרום לאירועים חוזרים של נפיחות בברך, לעתים קרובות לאחר פעילות מאומצת. נעילות של הברך או "ברך נעולה" מתאר מגבלה מכנית ליישר את הברך, הנגרמת לעתים קרובות עקב קרע במניסקוס ומחייב התייחסות מיוחדת ולעתים קרובות טיפול ניתוחי.
אבחון קרע במניסקוס מתבצע על ידי אורתופד ספורט בעזרת שילוב בין התלונות האופייניות, סימנים יחודיים בבדיקה הגופנית והדמייה מתאימה. MRI הינה בדיקת הבחירה ההדמייתית ומשלימה את האבחון לגבי מניסקוס קרוע וכן מסייעת לאפיין את מיקום הקרע, מורכבותו ולאבחן פגיעות נוספות אם קיימות.
בבדיקה הגופנית ניתן לבצע מבחנים ייעודיים לאבחון מניסקוס קרוע ולכן חשוב להיבדק ע"י מומחה. פגיעות בשורש המניסקוס (אזורי החיבור של המניסקוס בקצותיו לעצם) הן פגיעות מורכבות הדורשות התייחסות מיוחדת. האבחון שלהן יכול להיות קשה ומורכב לעתים והן דורשות לעתים קרובות טיפול ניתוחי.
כאשר ניתן לבצע תפירה או תיקון של מניסקוס קרוע יש לכך העדפה וישנן שיטות מגוונות לתפירת מניסקוס ותפרים ייעודיים וחזקים.
במקרים בהם לא ניתן לתפור ולתקן את הקרע ניתן לבצע כריתה/הסרה של החלק הקרוע, וייצוב שולי המניסקוס הנותר לשוליים חלקים ויציבים.
הטיפול בפגיעות שורש המניסקוס מורכב יותר ודורש עיגון מחדש של אזור השורש, באמצעות תעלות ייעודיות בעצם ואף יכול להגיע עד למצב של השתלת מניסקוס!
לאחר ניתוח קרע מניסקוס, ההנחיות מותאמות לטיפול שבוצע. במידה ונעשתה תפירה של המניסקוס, תוגבל לעתים הדריכה וכן זווית הכיפוף של הברך (באמצעות סד צירים מתכוונן). במידה ונעשתה כריתה/הסרה של הקרע, תותר דריכה מלא תוך שימוש בקביים להורדת כאב. לאחר הניתוח מומלץ להתחיל שיקום פיזיותרפי בליווי פיזיותרפיסט מנוסה.
דר' לבר יספק הנחיות ברורות עם פרוטוקול לתחילת תרגול עצמי לאחר הניתוח, עד תחילת הפיזיותרפיה.
חשוב לדעת כי קצב ההחלמה של קרע במניסקוס בברך, יכול להשתנות ממטופל למטופל ותלוי בגורמים רבים כמו מיקום הקרע (מניסקוס פנימי או חיצוני), היקף הקרע, פגיעות נוספות, ציר הברך ועוד.
חזרה לפעילות ספורט חכולה לארוך בין 4-7 שבועות לאחר כריתת מניסקוס (מניסקטומיה) ובין 4-5 חודשים בעקבות תפירת מניסקוס.