מומחה בכירורגיה אורתופדית ורפואת ספורט אורתופדית, בעל ניסיון רב בניתוחים לטיפול בנמק א-ווסקולרי של ראש הירך, כולל שימוש בתאי גזע, הן במסגרת עבודתו בחו"ל בשהותו בספרד, ארה"ב ואנגליה, והן בארץ, כרופא בכיר ביחידה לטיפול בפציעות ספורט בבית החולים הלל יפה
נמק א-ווסקולרי של ראש הירך נגרם מפגיעה באספקת הדם לעצם באזור זה ומהווה אתגר טיפולי.
טכניקה אורתו-ביולוגית חדשנית לטיפול בנמק א-ווסקולרי מערבת קידוח מדוייק לאזורים הנמקיים בעצם בהנחיית מכשיר שיקוף, ובהמשך הזרקת תאי גזע ממקור מח עצם (Bone Marrow Stem Cells Aspirate Concentrate =BMAC) שנלקחו מאזור סמוך באגן בצד המנותח.
שיטת ה- BMAC משתמשת בתאי גזע ממקור עצמוני (של המטופל עצמו) ומסייעת בריפוי וחידוש רקמת עצם תקינה באזור הפגוע ומניעת תמט של העצם והסחוס המפרקי.
שיטה זו נחשבת למתקדמת כיום בעולם בטיפול בנמק א-ווסקולרי של ראש הירך.
נמק א-ווסקולרי של ראש עצם הירך (Femoral Head Avascular Necrosis = AVN) הינו מצב הנגרם כתוצאה בפגיעה באספקת הדם לאזור.
הפגיעה באספקת הדם מובילה להתפתחות עצם "חולה" ועלולה להוביל לתמט/קריסה של העצם ומעטפת העצם ולפגיעה מפרקית משמעותית.
נמק א-ווסקולרי של ראש הירך יכול להגרם מטראומה/מנגנון חבלתי משמעותי למפרק (שבר צוואר ירך, פריקת ירך) או במנגנון לא-טראומתי/לא חבלתי מסיבות כמו שימוש ממושך בסטרואידים, צריכת אלכוהול מוגברת, שימוש בתרופות הגורמות לקרישיות יתר, טיפולי כמותרפיה ומחלת צלילה.
גורמי סיכון מתוארים כוללים: עישון, הריון, קרינה, טיפולים כמותרפיים, מחלות כמו לוקמיה, מחלת גושה – Gaucher, אנמיה חרמשית, תלסמיה, סכרת, מחלות מעי דלקתיות ודלקת של כלי הדם (ווסקוליטיס).
כאב (יכול להיות לסירוגין או כאב קבוע), צליעה, קושי בדריכה ונשיאת משקל על הרגל, כאב מפשעתי, כאב בתנועות סיבוביות של הירך.
יש לזכור כי ייתכן נמק א-ווסקולרי של ראש הירך גם ללא תסמינים או לחילופין הופעת תסמינים רק בשלבים מתקדמים של המחלה.
השילוב של אנמנזה רפואית יסודית, בדיקה גופנית והדמייה מסייעים באבחון הבעיה.
צילומי רנטגן יכולים להיות תקינים או לא-חד משמעיים מספיק, גם בשלבים מתקדמים של המחלה ולכן בדיקת ההדמייה המומלצת הינה MRI, שמסייעת גם בהבנת השלב בו נמצאת המחלה ולהעריך האם קיים תמט של העצם או האם תמט עלול להתרחש בקרוב.
במהלך השנים תוארו מס' טיפולים בנמק א-ווסקולרי של ראש הירך. הטיפול מותאם אישית לכל מטופל בהתאם למצבו הבריאותי, גילו, רמת פעילותו ומידת התקדמות המחלה.
הטיפול השמרני כולל אפשרויות כמו טיפול תרופתי בסטטינים ובבי-פוספונטים שיכולים לסייע בהאטת התקדמות המחלה ולעתים אף בריפוי.
טיפול בחמצן היפר-ברי באמצעות תא לחץ גם תואר כבעל פוטנציאל ריפוי ושיפור סימפטומים, בעיקר בשלבים מוקדמים של המחלה.
השיטה המשלבת קידוח לראש הירך הנמקי (Core Decompression) יחד עם תאי גזע ממקור מח עצם/תאי שומן, נחשבת למתקדמת ביותר בעולם היום בטיפול בנמק א-ווסקולרי של ראש הירך ובשילוב עם אבחון נכון ומוקדם, מאפשרת אחוזי הצלחה גבוהים ומונעת את הצורך בהחלפת מפרק ירך.
קראו גם על: