ד"ר ליאור לבר - Dr. Lior Laver

מומחה בכירורגיה אורתופדית ורפואת ספורט אורתופדית, בעל ניסיון רב בארתרוסקופיות ירך וטיפול בקרעי לברום בירך, הן במסגרת עבודתו בחו"ל בשהותו בספרד, ארה"ב ואנגליה, והן בארץ, כרופא בכיר ביחידה לטיפול בפציעות ספורט בבית החולים הלל יפה

קרעי לברום בירך

קרעי לברום בירך

מפרק הירך ותכונותיו הייחודיות מאפשרים לנו לבצע הרבה מפעילויות היום-יום החל מהליכה, עליה במדרגות, ריצה וכן מגוון פעילויות ספורט פשוטות ומורכבות כאחד.

אחד המבנים החשובים במפרק הירך הוא הלברום – טבעת סחוסית רכה המקיפה את שקע הירך (האצטבולום) ומסייעת ביציבות המפרק והגנה על הסחוסים בעומק המפרק לאורך טווח התנועה.

קרעי לברום בירך יכולים לגרום לכאב רב, למגבלות בתנועה ולמגבלה תפקודית משמעותית.

על מנת לשמור על תפקוד המפרק, חשוב לפנות לאבחון וייעוץ מומחה על מנת להתאים את הטיפול המתאים בהקדם במידה ואכן יש קרע בלברום ירך.

מה גורם לקרעי לברום בירך?

טבעת הלברום נתונה לעומסים ולחצים רבים אשר עשויים לפגום בשלמותה.

תנועות מחזוריות סיבוביות או המביאות את הירך לקצה טווח התנועה כמו בפעילויות ספורט שונות (כדורגל, כדורסל, כדוריד, טניס, ריקוד, אומנויות לחימה, וכן בפעילויות כמו יוגה ופילאטיס) עשויים לפגום בשלמותה וייתכן אף לקרע בלברום ירך.

ככל שהלברום נעשה פחות גמיש עם הגיל, הסיכון עולה.

קרעי לברום ירך יכולים להיגרם גם בשינויים מבניים התפתחותיים במפרק הירך השכיחים יחסית באוכלוסיה וקיימים מגיל צעיר יחסית. שינויים מבניים אלה יכולים להוביל להתפתחות תסמונת צביטה בירך שיכולה לגרום לקרע בלברום ירך כתוצאה מצביטתו והחיכוך המחזורי בו באזור השינוי המבני.

ייתכן גם שילוב של הגורמים הללו, וקרעי לברום שכיחים יותר באנשים העוסקים בפעילות ספורט ולהם אותם שינויים מבניים לעומת אלה ללא השינויים המבניים הללו.

מהם התסמינים לקרעי לברום בירך?

קרעי לברום בירך יכולים להיות א-סימפטומטיים ולא כל קרע לברום בירך דורש טיפול.

תסמינים הקשורים לקרע לברום בירך כוללים:

  • רוב המטופלים יתלוננו על כאבים באזור המפשעה או הירך.
  • ייתכנו לעתים גם כאבים בחלק האחורי של הירך, בישבן, גב או אפילו ברך
  • תלונות על קליקים כואבים, תפיסה של המפרק או נעילות של המפרק.
  • תחושת לחץ בעת הנעת המפרק.
  • ירידה בטווחי התנועה במפרק עד הגבלה משמעותית בתנועה.
  • נוקשות של המפרק

כיצד מאבחנים קרע בלברום ירך?

חשוב להתייעץ עם מומחה בתחום. שילוב של תשאול ההיסטוריה הרפואית הרלוונטית לבעיה, בדיקה גופנית יסודית של מפרק הירך והמבנים הסמוכים וכן בדיקות הדמייה ייעודיות (צילומים ספציפיים, MRA של מפרק הירך=MRI עם הזרקת חומק ניגוד למפרק) מסייעים לאבחון הבעיה.

במקרים רבים דר' לבר משתמש בהזרקות שונות למפרק הירך (תחת הנחיית אולטראסאונד או שיקוף), המשמשות ככלי אבחוני ולעתים גם טיפולי.

מהו הטיפול בקרעי לברום בירך?

למעט במקרים מסויימים, הטיפול הראשוני בקרעי לברום הוא טיפול שמרני וכולל פיזיותרפיה, משככי כאבים ונוגדי דלקת, הורדת עומסים ולעתים זריקות למפרק הירך.

במידה והתסמינים עדיין קיימים למרות הטיפול השמרני, ניתן לשקול טיפול ניתוחי. הטיפולים הניתוחיים המקובלים כיום לקרעי לברום מתבצעים בשיטה ארתרוסקופית (זעיר פולשנית), שיטה בה מתמחה דר' לבר.

בשיטה הארתרוסקופית (ארתרוסקופיה של הירך) ניתן להחדיר למפרק הירך דרך 2-3 חתכים/נקבים זעירים, מצלמה (ארתרוסקופ) ומכשירים ייעודיים זעירים המאפשרים ביצוע פעולות שונות במפרק.

בשיטה זו ניתן לטפל באותו ניתוח גם בקרעי לברום וכן באותם שינויים מבניים במפרק שהובילו לקרע בלברום בירך, על מנת למנוע קרע חוזר.

אפשרויות הטיפול הניתוחי בקרע לברום בירך כוללות:

  • תפירת/תיקון הלברום – במידה ואיכות הלברום הקרוע מספקת, ניתן לבצע תפירה/תיקון של הקרע באמצעות עוגני תפירה ארתרוסקופיים מיוחדים, אליהם מחוברים חוטי תפירה חזקים ועמידים במיוחד, או ע"י תפרים מיוחדים וחזקים ללא עוגנים. מטרת התיקון לשחזר את המבנה האנטומי התקין של הלברום ושל המפרק כדי להחזירו לתפקודו המלא.
  • הטריית הלברום – במקרים בהם הנזק ללברום נרחב מדי ואיכותו אינה מספקת לתפירה/תיקון, מבוצעת הטרייה (הסרה) מבוקרת של הרקמה הקרועה וייצוב השוליים של שארית הלברום התקין ליצירת שוליים חלקים.
  • ניתוח לשחזור הלברום – במקרים בהם הנזק הוא נרחב וחמור ביותר, בהם הקרע בלברום ירך נרחב מדי, אינו מתאים לתפירה/תיקון ודורש הטרייה של חלק נרחב ומשמעותי, נדרש לעתים שימוש בשתל על מנת לשחזר את המבנה האנטומי של הלברום ושל המפרק. במקרים אלה נעשה שימוש בשתל ממקור עצמוני (רקמה הנלקחת ממיקום אחר מהמטופל עצמו) או שתל מתורם. במהלך הניתוח, ייעשה שימוש בשתל כיד ליצור שחזור של טבעת הלברום ולקבעה למקומה המדוייק על ידי עוגני תפירה ארתרוסקופיים יחודיים ולהחזיר למפרק את תפקודו התקין.

לאחר הניתוח לטיפול בקרע לברום בירך

משך ההחלמה תלוי במורכבות הטיפול הניתוחי. ההחלמה משחזור לברום ממושכת יותר מתפירה/תיקון לברום ומהטרייה של הלברום.

דר' ליאור לבר מספק לכל מטופל פרוטוקול שיקום מפורט וספציפי בהתאם לטיפול שבוצע. ממומלץ לבצע את השיקום של ניתוחים אלה בליווי ופיקוח פיזיותרפיסט מנוסה על מנת להחזיר את טווחי בתנועה, הכח ותפקוד המפרק.

חזרה לפעילות ספורט לרוב אפשרית לאחר 6-9 חודשים בעקבות תפירה/תיקון לברום.

אם התעניינתם בקרעי לברום ירך, קראו גם לגבי קרע בלברום כתף.