ד"ר ליאור לבר

מומחה בכירורגיה אורתופדית ורפואת ספורט אורתופדית, אורטופד פציעות ספורט בעל ניסיון רב בניתוחים לטיפולים אורתו-ביולוגיים , הן במסגרת עבודתו בחו"ל בשהותו בספרד, ארה"ב ואנגליה, והן בארץ, כרופא בכיר ביחידה לטיפול בפציעות ספורט בבית החולים הלל יפה

טיפולים אורתו-ביולוגיים

זריקות PRP וטיפול בתאי גזע – הטיפולים המתקדמים בעולם לפציעות ספורט, פגיעות סחוס ושחיקת סחוס

הטיפולים האורתו-ביולוגיים מהווים פריצת דרך בטיפול בבעיות אורתופדיות רבות, כגון פציעות ספורט שונות, פגיעות סחוס או שחיקת סחוס.

דר' לבר, מומחה באורתופדיה ורפואת ספורט, הינו היו"'ר הטרי של הארגון האירופאי לטיפולים אורתו-ביולוגיים מטעם ESSKA, ארגון רפואת הספורט האורתופדי האירופאי (The Orthobiologics Initiative by ESSKA).

הטיפולים האורתו-ביולוגיים הינם גישה חדשנית המבוססת על גיוס תכונות הריפוי הביולוגיות הטבעיות של גוף האדם למטרת טיפול בפציעות שריר-שלד/אורתופדיות שונות (מניסקוס, סחוס, רצועות, גידים, שרירים ועצמות).

בטיפולים אלה למעשה "רותמים" את גופו של המטופל בכדי לטפל בעצמו.

ד"ר לבר עוסק בתחום הטיפולים האורתו-ביולוגיים מזה כ-15 שנה, בעקבות הרצאה ששמע מפיו של ד"ר פאקו ביוסקה, כיום ראש הצוות הרפואי של קבוצת הכדורגל צ'לסי, בנושא זריקות PRP – Platelet Rich Plasma (פלזמה עשירת טסיות).

דר' לבר, בעברו ספורטאי מקצועני (שחקן נבחרת ישראל בכדוריד במשך 13 שנה) רווי פציעות וניתוחים שעבר לאורך הקריירה, זיהה את הפוטנציאל בטיפול החדש וידע שהוא מוכרח לחקור את הנושא ובהמשך נסע לברצלונה ללמוד את הנושא לעומק והתחבר לאורתופד קבוצת הכדורגל של ברצלונה (FC Barcelona) דר' רמון קוגאט, אחד המקומות הראשונים בו נעשה שימוש רוטיני בשיטה זו לטיפול בפציעות ספורט.

שיטה זו משמשת היום לטיפול בפציעות ספורט בספורטאים המובילים בעולם ובקבוצות המובילות בעולם (כמו ברצלונה, ריאל מדריד, מנצ'סטר סיטי וצ'לסי) ובליגות המובילות בעולם (NBA, NFL, NHL) בכל ענפי הספורט.

בטיפול ה- PRP, המופק מדמו של המטופל/ת, מבוצע מיצוי של נוזל הפלזמה העשיר בטסיות ע"י שימוש בצנטריפוגה המשמשת להפרדת מרכיבי הדם.

ישנן שיטות רבות לייצור PRP, אך בבסיסן מיצוי אותו חלק בפלזמה העשיר בטסיות. בתוך הטסיות ישנם פקטורי גדילה רבים, שלכל אחד מהם תפקיד בתהליכי ריפוי שונים בגוף.

פקטורים אלה משתחררים לרקמה אליהם ה-PRP מוזרק מייד לאחר ההזרקה ומסייעים בהאצת תהליכי ריפוי במקרי פציעה חדשה או התנעתם מחדש במקרים כרוניים.

דוגמאות לטיפולים ב- PRP לפציעות חריפות:

  • הזרקת PRP לקרע גיד
  • הזרקת PRP לקרע מניסקוס
  • הזרקת PRP ל- MCL – הרצועה הצדית בברך

דוגמאות לטיפולים ב- PRP לפציעות כרוניות:

  • הזרקת PRP לדלקת גיד הפיקה
  • הזרקת PRP לדורבן (Plantar Fasciitis)
  • הזרקת PRP למרפק טניס

טיפולים נוספים המנצלים את פוטנציאל הריפוי והפוטנציאל הביולוגי הטמון בגוף האדם הינם הטיפולים בתאי גזע.

תאים אלה מצויים ברקמות זמניות כמו מח העצם בעצמות וברקמת השומן בגופנו, וניתן למצותם בשיטת חדשניות ולהזריקן כטיפול בבעיות אורתופדיות ופציעות ספורט שונות, כמו פגיעות סחוס, קרעי מניסקוס, שחיקת סחוס במפרק וכן פציעות גידים ורצועות חריפות או דלקות כרוניות.

בנוסף לטיפולים בתאי גזע ממקור מח עצם (BMAC – Bone Marrow Apirate Concentrate) ותאי גזע ממקור תאי שומן (Adipose/Fat Derived Stem Cell Therapy), שהם טיפולים שהם לרוב ממקור עצמוני (נעשה שימוש במרכיבי הדם ותאי המטופל עצמו).

ישנם גם טיפולים מבוססי תאי גזע ממקור עוברי כמו שיליית עובר או נוזל אמניוטי (Placental Tissue/Amniotic Fluid) שהם לרוב ממקור תורם (מבנק רקמות ייחודי).

ד"ר לבר מבצע מגוון רחב של טיפולים אורתו-ביולוגיים למפרקים השונים כגון:

  • הזרקת PRP למפרק הברך
  • הזרקת PRP למפרק הירך
  • הזרקת PRP לכתף
  • הזרקת PRP לקרסול
  • הזרקת PRP לדלקות גידים תחת הנחיית אולטראסאונד
  • הזרקת תאי גזע לברך
  • הזרקת תאי גזע למפרק הירך
  • טיפול בתאי גזע לנמק א-ווסקולרי (AVN) של ראש הירך
  • טיפול בתאי גזע ל- AVN של הברך והקרסול

באילו סוגי פציעות ספורט ניתן לטפל בזריקות אורתו-ביולוגיות?

הטיפולים האורתוביולוגיים מהווים פריצת דרך בטיפול בפציעות ספורט ברקמות הרכות (גידים, שרירים, רצועות) וכן בפגיעות מניסקוס ופגיעות סחוס שונות, לרבות שחיקת סחוס.

הגישה בטיפול בפציעה טרייה-חריפה שונה מזו המתאימה לטיפול בפציעה כרונית/פציעת שימוש יתר.

בפגיעות רקמה רכה אקוטיות-חריפות (קרעי גידים, מתיחות גידים, קרעי שריר, קרעי רצועות) השיטות האורתו-ביולוגיות למעשה "מתלבשות" על תהליך הריפוי הטבעי של הגוף, מעצימות ומאיצות אותו ואף מסייעות ביצירת רקמת ריפוי טובה יותר ופחות רקמת צלקת.

במקרים כרוניים (למשל בדלקות גידים כרוניות/טנדינופתיות) או פציעות שימוש-יתר, הטיפולים האורתו-ביולוגיים מסייעים "להתניע" מחדש את תהליך הריפוי באותה רקמה, שכן תהליך הריפוי הטבעי של הגוף לא הצליח להתגבר על הדלקת הכרונית ולכן יש צורך לרוב במספר טיפולים (לרוב 3-5 טיפולים).

הטיפולים אורתו-ביולוגיים הראו פוטנציאל רב בריפוי קרעי מניסקוס וכן פגיעות סחוס וכיום ניתן לשלבם גם עם טיפולים ניתוחיים, כאשר רבות מהטכניקות החדשניות בטיפול בפגיעות סחוס משלבות שיטות ומרכיבים אורתו-ביולוגיים.

פציעות שכיחות בהן נעשה שימוש בזריקות אורתו-ביולוגיות:

פציעות אקוטיות/חריפות/טריות

פציעות כרוניות/שימוש-יתר

קרע רצועה צדית בברך (MCL)

מרפק טניס

קרעי גידים טריים – בעיקר קרעים חלקיים

דלקת הגידים המקרבים בירך/אדוקטורים (Adductor Tendinopathy)

נקעי קרסול (בעיקר בדרגת חומרה משמעותית) ופגיעות סינדסמוזיס (נקע גבוה של הקרסול)

דלקת באזור האחיזה של ההמסטרינגס (Hamstrings Tendinopathy)

קרעי מניסקוס טריים

בורסיטיס ירך וטנדינופתיות של הגלוטאלים בירך

קרעי לברום טראומתיים וטריים בירך

קרעים ודלקות השרוול המסובב בכתף (Rotator Cuff)

קרעי שריר טריים משמעותיים

דלקות גיד פיקה (Patellar Tendinopathy)

פגיעות המפרק האקרומיו-קלוויקולרי (ACJ Sprain)

דלקות גיד אכילס (Achilles Tendinopathy)

 

דורבן (Plantar Fasceitis)

 

שחיקת סחוסים בברך, ירך, קרסול, כתף וכן מפרקים קטנים (Osteoarthritis)

 

האם טכניקת PRP אחת מתאימה לכל סוגי הפציעות?

בהחלט לא. כל רקמה מתהגת אחרת מבחינת צרכי הריפוי שלה וחשוב להבין גורמים שונים כגון הקונטקסט של הפציעה, מיקומה בגוף, מנגנון הפציעה, הזמן שחלף מהפציעה – כל אלה יחד עם גורמים נוספים, משפיעים על בחירת סוג ה- PRP המתאים, כאשר ריכוזי PRP שונים מתאימים לפציעות שונות בעוד גם לתכולת התאים הלבנים בתוצר המוזרק ישנה משמעות שונה בפציעות שונות. מערכות ייצור ה- PRP הקיימות בשוק שונות זו מזו במאפיינים שונים ומייצרות כל אחת תוצר בעל מאפיינים שונים. משום כך נדרשת הבנה עמוקה בהבדלים בין סוגי ה- PRP השונים, הבנה בהבדלים בין ריכוזי PRP שונים, בפציעות השונות והזמן שעבר מהפציעה, האם מדובר בפציעה אקוטית או כרונית, ובצרכים השונים של כל רקמה.

האם יש הבדל בין טיפול בספורטאים מקצוענים לעומת חובבנים וכן בין ספורטאים ללא-ספורטאים?

“אכן, קיים הבדל משמעותי. כשמדובר בספורטאי מקצועני, הציפיה והרצון שלו ושל הקבוצה שלו או המערכת סביבו היא להחזירו לפעילות בצורה המהירה ביותר, אך במקביל הבטוחה ביותר. בעולם הספורט של היום, מעבר לתרומתו הספורטיבית, היעדרות של ספורטאי מיד מתורגמת להפסדים כלכליים, ולכן ישנה השקעה רבה בנסיונות להאיץ ולשפר תהליכי החלמה והטיפולים האורתוביולוגיים. בשל כך, המעטפת אותה מקבלים ספורטאי העלית היא רחבה וכללת במקרים רבים גישה לטיפולים אורתו-ביולוגיים על מנת לצמצם את משך הפציעה ולשפר את איכות הריפוי. גם אצל ספורטאים חובבנים קיים כיום דחף לחזור לפעילות מהר וטוב ככל שניתן, על מנת לא לפגוע בשגרת הפעילות והאימונים וחשוב לזכור שספורטאים חובבים אינדיבידואלים רבים מציבים לעצמם יעדים כמו מרתונים וחצאי מרתונים או תחרויות טריאתלון שונות ומעוניינים לעמוד באותם יעדים ולא לאפשר לפציעה למנוע מהם את השגת המטרה ורבים מהם פונים כיום לקבלת טיפולים אורתו-ביולוגיים.

באילו ענפי ספורט פופולרי השימוש בטיפולים האורתו-ביולוגיים?

הטיפולים הביולוגיים פופולריים כיום בכל ענפי הספורט. טובי הספורטאים בעולם משתמשים בטיפולים האורתוביולוגיים והקבוצות המובילות בעולם תומכות בספורטאים שלהם בטיפולים אורתוביולוגיים שונים. השימוש ב- PRP הפך לחלק אינטגרלי בפרוטוקול הטיפול בפציעות ספורט שונות וזמין ברוב המערכים הרפואיים של הקבוצות המובילות בעולם. 

האם הטיפולים האורתו-ביולוגיים יעילים רק כטיפול או גם במניעה?

מניעת פציעות הינה אחד הנושאים החמים היום בתחום הטיפולים האורתו-ביולוגיים. לא מעט מחקרים בתנאי מעבדה הראו את הפוטנציאל המגן והמשמר של טיפולים אורתו-ביולוגיים שונים על רקמת סחוס, למשל. ברפואה אסטתית, למשל, תחום נוסף בו הטיפול ב- PRP מאד התפתח בשנים האחרונות, אחת המטרות של הטיפול היא להאט ולמנוע את הזדקנות העור בין טיפול לטיפול. אחד הספורטאים הראשונים להבין את הפוטנציאל המגן והמשמר של הטיפולים האורתוביולוגיים היה קובי בריאנט, מגדולי הכדורסלנים בכל הזמנים וספורטאי רווי פציעות, שהיה נוסע בכל הזדמנות (מס' פעמים בשנה) לאירופה, למרכזים יחודיים שהציעו טיפולים אורתו-ביולוגיים שלא היו זמינים בארה"ב. בריאנט האמין בלב שלם כי הטיפולים הללו שומרים על ברכיו ומאריכות את הקריירה שלו והוא אכן הצליח לשחק עד גיל מאוחר, למרות פציעות רבות ומספר ניתוחים. בריאנט הוביל את הטרנד הזה וסחף אחריו לא מעט שחקני NBA וכן מענפים נוספים. ידוע כי שחקני כדורגל, כדורסל, כדוריד, רוגבי ופוטבול אמריקאי, למשל, בסיכון מוגבר לפתח שחיקת סחוסים בברכיים ובירכיים בגיל צעיר ואף להזדקק לניתוח החלפת מפרק בגיל צעיר יחסית לאחר הפרישה. לטיפולים האורתו-ביולוגיים בהחלט יש פוטנציאל להאט את התהליך ולספק לסחוס סביבה המעודדת התאוששות ומאטה תהליכים ניווניים החיונית בעיקר בין עונות התחרות בה הגוף מתאושש מהעומסים אליהם נחשף במהלך העונה. כמובן שישנה גם משמעות למצב הסחוס ובאופן טבעי, ככל שמתחילים בתהליך בשלב מתקדם יותר של שחיקת הסחוס המפרקי, סיכויי ההצלחה והתועלת לטווח הארוך פוחתים, אך יש להעריך כל מקרה לגופו.

האם הטיפולים האורתו-ביולוגיים בטוחים לשימוש?

הטיפולים האורתוביולוגיים בטוחים ביותר וסיבוכים הקשורים לטיפולים אלה נדירים ביותר, כאשר לרוב מדובר בתגובה מקומית החולפת לאחר ימים ספורים או מס' שעות ולרוב קשורים לטכניקה לא מתאימה או תנאים סטריליים לא אופטימליים. השימוש בתוצר המופק מגופו של המטופל הופכת את הטיפולים הללו לבטוחים ביותר והסיכוי לסיבוכים כלשהם הוא מזערי.

אז איזה טיפול אורתו-ביולוגי מתאים לך?

מס' מרפאות מציעות טיפולי PRP בעיות אורתופדיות ופציעות ספורט בארץ, אך רק מס' מצומצם מציעות את הספקטרום המלא של הטיפולים האורתו-ביולוגיים (כולל הזרקת תחת אולטראסאונד, טיפול בתאי גזע, הזרקת תאי גזע למפרק הברך, הירך והקרסול וכן טיפולים המשולבים יחד עם ניתוחים) ולכן יש לברר זאת עם המרפאה.

ד"ר לבר פיתח את קונספט ביו-ספורט (BioSport) הכולל אבחון יסודי ואישי, התאמת הטיפול האורתו-ביולוגי לפציעה של כל מטופל ולצרכים האישיים של המטופל. במקרה הצורך נעשה ונבנה שילוב של הטיפולים האורתו-ביולוגיים יחד עם טיפולים חדשניים אחרים.
נכון להיום, הטיפולים האורתו-ביולוגיים אינם כלולים בסל הבריאות ואינם ניתנים במסגרת הכיסוי של קופות החולים השונות. עם זאת, רוב הביטוחים הפרטיים מכסים טיפולים אלה ומשתתפים בכל או ברוב עלות הטיפול במקרים רבים.

יתרונות של הטיפולים האורתו-ביולוגיים ביחס לטיפולים אחרים הקיימים בשוק

מעבר למחקרים רבים שהראו את הפוטנציאל הטמון בטיפולים האורתו-ביולוגיים, אחד היתרונות המשמעותיים נובע מהעקרון שאנו ממצים את הטיפול מגופו של המטופל עצמו, כך שמדובר בטיפולים בטוחים ביותר, שאינם פוגעים או מזיקים לרקמות אליהן הם מוזרקים ואין בשימוש בהם משום "שריפת גשרים" לאפשרויות טיפול עתידיות אחרות או חוזרות (בניגוד לסטרואידים, למשל, שאינם בריאים לסחוסי המפרקים והמניסקוס ולאחרונה הראו כי השימוש בהם מעלה את הסיכון להחלפת מפרק ברך).