טיפולים באמצעות תאי גזע הפכו בשנים האחרונות לאחד מסוגי הטיפולים המתקדמים ביותר באורתופדיה ורפואת ספורט.
הם מהווים חלק מתחום חדשני ברפואה המודרנית הנקרא רפואה רגנרטיבית, כאשר בתחום האורתופדי נקראת קבוצת טיפולים זו – טיפולים ביולוגיים, או אורתו-ביולוגיים. הטיפולים האורתו-ביולוגיים מהווים גישה חדשנית ופורצת דרך בבעיות אורתופדיות שונות, לרבות, פציעות ספורט, פגיעות סחוס ושחיקת סחוס.
טיפולים אלו מבוססים על פוטנציאל הריפוי הביולוגי הטמון בגוף האדם והם מבוססים על תאים המצויים ברקמות כגון מח העצם בעצמות ורקמות השומן בגוף האדם.
טיפולים בתאי גזע ממקור רקמת שומן – מה חשוב לדעת?
כאמור, טיפולים בתאי גזע ממקור מח עצם ו/או רקמת שומן, הם טיפולים המבוססים על גישה טיפולית חדשנית הידועה בשם: טיפולים אורתו- ביולוגיים.
טיפולים אלו מבוססים על ניצול יכולות הריפוי הטבעיות של הגוף. במהלך הטיפול מתבצע מיצוי של תאי גזע ממקורות ביולוגיים בגוף, כגון מח עצם או רקמת שומן. לאחר מכן מבודדים את תמצית תאי הגזע ומזריקים אותה לאזור הפגוע, במטרה לעודד תהליך ריפוי ביולוגי טבעי ולסייע בשיקום הרקמות.
הטיפול עשוי לסייע במצבים אורתופדיים שונים, ביניהם:
-
פציעות גידים
-
פגיעות ברצועות
-
דלקות כרוניות במערכת השריר-שלד
-
פציעות אורתופדיות נוספות
באמצעות הזרקת תאי הגזע לאזור הפגוע ניתן לעודד תהליכי תיקון והתחדשות של הרקמה, להפחית כאב ולשפר את תפקוד המפרק או האזור המטופל.
חשוב לציין את העובדה שהטיפול בתאי גזע מרקמת שומן מהווה כיום אמצעי טיפולי לא רק באורתופדיה, אלא במגוון רחב של תחומים, החל מטיפול בסרטן, דרך תחום הניתוחים הפלסטיים, השתלות שיער ועד לתחום האורתופדיה.
טיפולים בתאי גזע מיושמים כאמור לעיל גם ממח עצם וגם מרקמת שומן, כאשר טיפולים בתאי גזע ממקור רקמת שומן מאפשרים הפקת ריכוז גבוה יותר של תאים המסייע רבות לתהליך הריפוי הביולוגי ולבניה מחודשת של רקמות.

מה עוד צריך לדעת בנושא?
לצורך הפקת תאי גזע מרקמת שומן, נדרשת פעולה מקדימה של שאיבת שומן המבוצעת או תחת הרדמה מקומית במרפאה או חדר ניתוח, או תחת הרדמה כללית בחדר ניתוח, כאשר השומן הנשאב מוכנס למכשיר ייעודי המפריד את תאי השומן מתאי הגזע.
את החומר המופק, מזריקים לאזור בו מעוניינים לטפל ובמידת הצורך מחלקים את החומר המופק מלכתחילה למספר מנות לצורך הזרקתו למספר אזורים בגוף.
ניתן גם לשלב את הזרקת תאי הגזע עם הזרקת PRP כזריקות נפרדות או כזריקה משולבת על מנת להעצים את האפקט הטיפולי במקרים מסויימים.
טיפולים בתאי גזע ממקור רקמת שומן (ADIPOSE/FAT DERIVED STEM CELL THERAPY), מיושמים בישראל על ידי ד"ר ליאור לבר, אורתופד מומחה בפציעות ספורט ומומחה בינ"ל בתחום האורתוביולוגי ויו"ר הארגון האירופאי לטיפולים אורתו – ביולוגיים מטעם ארגון רפואת הספורט האורתופדי האירופאי -ESSKA.
זריקות תאי גזע ממקור רקמת שומן – למי הן מיועדות?
טיפול בתאי גזע ממקור רקמת שומן (ADIPOSE/FAT DERIVED STEM CELL THERAPY), נועדו לצרכי טיפול בפציעות ספורט שונות ברקמות הרכות, וכמו כן, לצרכי טיפול בפגיעות מיניסקוס ופגיעות סחוס, לרבות, שחיקת סחוס.
כפועל יוצא מכך, טיפולים אלו מיועדים לא רק לעוסקים בפעילות ספורטיבית באופן מקצועי או חובבני ומתמודדים עם פציעת ספורט אלא לכל אחד המתמודד עם בעיות אורתופדיות כמו למשל קרע מניסקוס, שחיקת סחוסים או פגיעות סחוס שונות הניתנות לטיפול באמצעות הזרקת תאי גזע ממקור רקמת שומן.
כך או אחרת, טיפולים אלו מסייעים רבות לתהליך הריפוי הטבעי של הגוף והם מיועדים גם לצרכי טיפול בפציעות ספורט חריפות/אקוטיות וגם בפציעות ספורט על רקע מאמץ יתר או במקרים כרוניים כמו בדלקות גידים כרוניות.
כיום, ניתן לשלב את הטיפולים בתאי גזע ממקור מח עצם ו/או רקמת שומן גם בתהליכים ניתוחיים.
יש לכם שאלות נוספות בנוגע לטיפול בתאי גזע ממקור רקמת שומן? מעוניינים להתייעץ עם ד״ר ליאור לבר? צרו איתנו קשר ונשמח לסייע בכל.

